Specifieke veiligheidsmaatregelen 

Voor het dag in dag uit gebruik van uw computer zijn nog enkele aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig. Wel is waar betreft het allemaal gedeeltelijke en specifieke veiligheidsoplossingen. Denk  aan het installeren van een firewall, virusscanner, etc. Door deze specifiek veiligheidsoplossingen, goed afgesteld, op te nemen in de systeemback-up bent u met het terugzetten van een systeemback-up in een keer weer veilig en betrouwbaar op internet met uw computer. De systeemback-up is een veel krachtiger instrument dan alle specifieke veiligheidsmaatregelen bij elkaar. Hieronder staat dit voor de verschillende specifieke veiligheidsmaatregelen nader beschreven.

Zoals eerder gezegd vormen de back-up van uw persoonlijke bestanden en de systeemback-up de allerbelangrijkste veiligheidsmaatregelen.

  • De persoonlijke bestanden zijn van geheel eigen karakter, bezitten persoonlijke waarde en zijn meestal onvervangbaar.
  • De systeemback-up helpt u met het veilig en betrouwbaar houden van uw computer én om uw  persoonlijke bestanden (blijvend) te kunnen raadplegen, opstellen. Met de systeemback-up blijft u veilig gebruik maken van internet (surfen, e-mailen, bellen,...).

De firewall

Vergelijkbaar met het slot en de bijbehorende sleutel(s) op uw voordeur functioneert een firewall op uw computer. Ongetwijfdel een must-have. U krijgt daarmee controle over wie er naar binnen en naar buiten mag. Met volledige toestemming of op aanvraag en wie permanent de toegang wordt ontzegd. Een goede firewall bezit eveneens deze mogelijkheden. Eenvoudig moet u zicht hebben op welke software het internet op mag, wat er real-time aan netwerkverkeer binnnenkomt en uitgaat en moeten logbestanden geraadpleegd kunnen worden.

Sommige firewalls hebben inmiddels ook technologie on-board, waarmee ze de belangrijke systeembestanden bewaken. Dit geeft een extra robuustheid aan uw computersysteem.

Helaas is het met firewalls op computers hetzelfde als met de voordeur en het slot op de voordeur. Bewust of onbewust staat uw firewall niet meer voldoende strak afgesteld. Bij 'onduidelijke' computerproblemen luidt het advies al te vaak: "Zet uw firewall uit". Later wordt dan niet meer aangegeven om de firewall weer in te schakelen. Daarnaast wordt bij sommige downloadprogramma's geëist dat de firewall gedeeltelijk wordt opengezet. Zo wordt in de loop der tijd de computer voor u zelf 'onzichtbaar' onveiliger. Helaas geldt dat niet vanaf de kant van het internet. Software in gebruik van indringers weten uw (gedeeltelijk) openstaande firewall perfect in beeld te brengen en naar believen te gaan exploiteren zaken waar u liever ver van blijft.

Het terugplaatsen van een systeemback-up maakt aan deze bewuste of onbewuste verslapping van uw firewall een einde. U keert weer terug naar een optimaal veilig afgestelde computer. 

De virusscanner

De meeste virussen zijn de afgelopen jaren verspreid via e-mail.  Aangezien e-mail een van de meest gebruikte toepassingen is op internet is de virusscanner is eveneens een must-have. Uw virusscanner wordt in principe elke dag voorzien van updates van anti-virussen.  Goede virusscanners hebben zich over een langere periode goed bewezen, hebben een korte reactietijd op nieuwe virussen en zijn effectief in het opmerken van virussen.

De reactietijd op nieuwe virussen varieert tussen de verschillende anti-virussoftware tussen de 4 en 24 uren (Niet elke dokter heeft op nieuw pijntje op ieder moment het goede tegengif).

Dit is de reden waarom een systeemback-up van een veel  groter belang is. Het terugplaatsten van een schone systeemback-up overschrijft namelijk elk virus.

Windows Updates  

Windows Updates biedt u het onderhoud op een aangeschafte en geïnstalleerde Windows. Uw geinstalleerde Windows bevat vele bestanden, waarvoor programmeurs dagelijks code schrijven. Dit is een levend organisme. Wat vandaag nog veilig is is het morgen al niet meer. Inzichten, die nu bestaan zijn morgen achterhaald door de leverancier of anderen.

Kennisuitwisseling vindt op internet 'in sneltrein' plaats. Veiligheidslekken zijn bekend en worden direct voor misbruik ingezet. Veiligheidsmaatregelen blijven langer uit dan gewenst.  Dat betekent dat er gedurende enige tijd risico wordt gelopen.

En ook het windows update mechanisme raakt nogal eens ontspoord. U krijgt dan zonder dat u er erg in heeft geen automatische updates meer binnen. 

U raadt het al. Door het terugzetten van de systeemback-up hoeft u niet wakker te liggen van bovenstaande materie. Mocht er een tijdelijk beveiligingsrisico hebben bestaan dan is dat verdwenen na terugzetten van de systeemback-up.

Activeer hiervoor het automatische windows update mechanisme en neem het op in de systeemback-up. Na het terugplaatsen van de systeemback-up is uw computer in een mum van tijd weer actuuel bijgewerkt.

Updates standaard software

Naast uw Windows staat op uw computer ook software, die min of meer als standaard moet worden beschouwd. En deze software maakt eveneens gebruik van internet. Denk hierbij aan software, zoals e-mail (o.a. Outlook), tekstverwerking (Word), readers (o.a. Powerpoint, Adobe), mediaplayers (o.a. Windows Media Player), VoIP-bellen (o.a. Skype, GoogleTalk), chatten (o.a. MSN) 

Vooral de veel toegepaste software (Microsoft Office) staat continue bloot aan misbruik. Het is dus ook zaak om deze software goed te onderhouden om veilig te kunnen blijven werken met de computer.

Windows Updates (Windows Vista) en MS Office updates (Windows XP) bieden u de mogelijkheid om uw office pakket (automatisch) te laten onderhouden.

Andere software moet u qua updates zelf actief volgen. Hierbij  kan het programma Secunia PSI u ondersteunen. Na installatie op uw computer vindt een scan plaats van alle geïnstalleerde software. Deze wordt vergeken met een dynamisch onderhouden database, waarin de laatste veilig gevonden versies staan vermeld. Het programma stelt u in staat om eenvoudig uw software up2date te brengen.