Schijnveiligheid bedriegt?

Heeft u de virusscanner al up2date? Dat is een veel gestelde vraag. De media staan er vol mee. Als of niemand mag achterlopen en iedereen mee moet in de waan van alledag. En anti-spyware is inmiddels ook een hot item. En een goed functionerende firewall is ook top. Nu U denkt aan de veilige kant te zitten, maar ....

... wat dan, als de virusbestrijding niet snel genoeg in actie is gekomen? De dokter stelt ook wel eens de verkeerde of te laat de diagnose. Hetzelfde geldt met anti-spyware. Of de firewall heeft om wat voor reden ook toch het schadelijke pakketje naar uw computer doorgelaten. Wat dan? 

Dan kan besmetting van uw computer in een mum van tijd gebeurd zijn. U bent met uw computer onderdeel van een digitale werleld en die is snel.  Het is mogelijk dat er sprake van een gerichte aanval op uw computer(s) met u als slachtoffer. De consequenties kunnen immers nogal vervelend voor u uitpakken.

 • Of u wordt voor enige tijd opgenomen als onderdeel van een crimineel netwerk voor het versturen van bijvoorbeeld spam;
 • Als u in zo'n geval niet zelf tot actie overgaat wordt u in dergelijke gevallen door uw internetprovider (gedeeltelijk)afgesloten van het internet
 • En zult u naar uw provider moeten bewijzen op degelijke wijze orde op zaken te hebben gesteld. Een virusscanner installeren is onvoldoende. Een professionele herinstallatie van al uw software overtuigt wel;
 • Of het 'ongenode' bezoek aan uw computer heeft het gemunt op het verkrijgen van (delen van) uw persoonlijke identiteit om er zich veelal financieel mee te verrijken ten koste van ..?

In al deze situaties komt u er op dat vervelende moment alleen voor te staan. Tenzij u de beschikking heeft over een systeemback-up. Die helpt u op dat moment gelijk uit de brand of voorkomt dat het zover komt. Zo gauw uzelf iets verdachts opmerkt of uw internetprovider komt met een waarschuwing is het een kwestie van uw computer volledig schooon maken met hulp van de systeemback-up.

80% computers is onveilig!

 • Onderzoekers rapporteren al enige jaren over de veiligheid van computers verbonden met internet. Het betreft hier onderzoekenen van verschillende organisaties, zoals leveranciers van beveiligingssoftware (anti-virus, anti-spyware, firewall), consumentenorganisaties, overheden. Doorgaans worden er cijfers genoemd, die liggen in dezelfde orde van grootte. 80% van alle computers verbonden met internet zijn om verschillende redenen niet veilig. En dus mogelijk een gewild doelwit!   

Waarom blijft 80% computers dan toch onveilig?

Op de meeste computers is een virusscanner geïnstalleerd. Het windows-update mechanisme staat op automatisch ingesteld. En ook ontbreekt een firewall meestal niet. Waardoor blijft dan toch 80% van de computers onveilig?

Dit betekent namelijk dat, al deze beveiligsmaatregelen (anti-virus, anti-spyware, firewall, windows/- updates, etc, etc.) bij elkaar, niet effectief zijn. Ze suggeren een goede veiligheid voor de consument. Het zijn echter allemaal deeloplossingen, die uw totale beveiligingsbehoefte beantwoordt. Ook de zogenaamde geïntegreerde internet security software van leveranciers op het gebied van computerbeveiliging kant dit niet bieden. Daarvoor is het beveiligingsvraagstuk op computers aangesloten op internet te dynamisch en te complex geworden.

Dat vraagt om een andere eenvoudige maar juist krachtige aanpak. Namelijk de inzet van de systeemback-up.

Waarom kiezen voor de systeemback-up?

 1. omdat u dan de regie over een veilige computer en dus veilig internetten in eigen hand neemt en houdt;
 2. dus niet meer afhankelijk bent van deeloplossingen (leveranciers van anti-virus, anti-spyware, windows-updates, etc.) voor de door uw gewenste totale veiligheid;  
 3. en dus aanzienlijk minder kwetsbaar bent voor het niet goed functioneren van één of meerdere deeloplossingen voor veilig internetten.
 4. de systeemback-up van safewebhome u altijd weer laat vertrekken met een volledig veilig afgestelde computer; u gaat dus niet verder op een vervuilde en verzwakte computer.
 5. systeemherstel van vele gerenomeerde computerleveranciers gèèn garantie geven op behoud van uw persoonlijke gegevens; in de praktijk komt dit verlies van persoonlijke bestanden nog te vaak voor.
 6. windows systeemherstel niet de garantie geeft terug te keren naar een volledig, veilig afgestelde computer
 7. de systeemback-up geeft u weer toegang tot al uw persoonlijke bestanden.
 8. en herinstalleren van windows, alle software en instellingen, onderdeel van de systeemback-up, is niet nodig.  

Waarom andere beveiligingsmaatregelen niet effectief zijn?  

Leveranciers van anti-virus-, anti-spyware, updates van Windows en een firewall leveren allemaal een belangrijke bijdrage aan veilig gebruik van internet. Het gaat hierbij om kapitaalkrachtige bedrijven met gerenomeerde veiligheidsexperts in dienst. En suggeren daarbij totale veiligheid te bieden. Echter het zijn allemaal deeloplossingen. Daarnaast treedt door het dagelijks gebruik van de computer Niet effectief voor uw totaal gewenste veiligheid.

Een aantal voorbeelden, die de veiligheid van uw computer(s) op het internet voortdurend bedreigen zijn:

 1. Door met uw 'vervuilde' computer verbonden te blijven met internet, waardoor de veiligheid nog meer afneemt;  
 2. (te) Lange reactietijden van uw anti-virusprogramma;
 3. Het anti-virusprogramma van uw internetprovider houdt het meest recente virus niet tegen;
 4. Windows-update mechanisme op de computer werkt niet meer;
 5. Windows update(s) voor het afdichten van lekken worden te laat aangeboden;
 6. Kritieke Updates van andere essentiële software komt te laat (adobe reader, word, excel, powerpoint, etc.)
 7. Anti-spyware software is niet meer actueel;
 8. Geïnstalleerde software bllijkt (opeens) toch dubieus (spy-/malware);
 9. Firewall niet juist afgesteld, waardoor computer vanaf internet toegankelijk is;
 10. Bezoek van een dubieuze website heeft tot besmetting geleid;
 11. De net gekochte USB-stick/externe harde schijf blijkt een virus te hebben na aansluiten op de computer;
 12. Het downloadprogramma (P2P) voor het downloaden van multi-media bestanden is onveilig afgesteld;
 13. De gedownloade software blijkt achteraf ook een trojan horse te bevatten;
 14. De net gekochte USB-stick/externe harde schijf blijkt een virus te hebben na aansluiten op de computer
 15. Een klasgenootje van ... heeft zich niet bewust van enig gevaar een spoor achter te hebben gelaten op uw computer

Legio voorbeelden, die dagelijks voorkomen. Er zijn er nog veel meer. Hoe houdt u dit als pursang gebruiker van uw computer in bedwang? Zoveel dynamiek en het meeste onttrekt zich volledig aan uw waarneming. Dat zou ook te veel aandacht vragen en te complex worden. U verwacht namelijk zorgeloos en dagelijks op een volledig veilige manier gebruik te kunnen maken van uw computer en internet. Daar is dus helemaal geen sprake van.  

Dat gaat gegarandeerd een keer mis! Of laat u het gebeuren? Voor de mogelijke consequenties moet u dan (telkens) opdraaien. Die pakken voor u altijd nadelig en vervelend uit. Bedenk dat voorkomen beter is dan genezen.  Herstel van de opgelopen digitale schade kost u meer. Of we het hebben over tijd, geld, irritatie maakt niet uit. Dus neem uw voorzorgsmaatregelen. 

Praktijkverhalen

 • Op de 'verkeerde' website beland? Dat kan ook iedereen overkomen. Het internet is een groot oerwoud, bomen groeien en sterven af in hoog tempo en daar zitten ook zieke bomen tussen. En dat kun je aan de buitenkant niet zien. Uw virusscanner en firewall gaan u daarbij meestal niet helpen. U bent immers aan 'surfen' op internet en hebt ooit uw firewall daarvoor toestemming gegeven. Ongewenste slimmerikken kunnen daarmee vermomd toegang krijgen tot uw computer of uw internetverkeer, privacy, etc.
 • De mogellijkheid van een virusinfectie op uw computer blijft altijd bestaan. Dat is helemaal geen schande. Virussen op het internet is een dagelijks fenomeen. Ze komen en gaan; oude, gemuteerde en volledig nieuwe. En dat terwijl u dagelijks voor uw e-mail verbonden bent met internet. U zegt een virusscanner te gebruiken. Zelf een virusscan programma geïnstalleerd of uw provider scant voor u op virussen. Hoe is dan besmetting mogelijk?
  Wat te denken als uw leverancier/provider (net) te laat is geweest met bijwerken van de anti-virussoftware. Afhankelijk van de snelheid van ontdekken van nieuwe virussen en de specifiek kennis van het betreffende (complexe)virus bij de leverancier wordt u wel of niet op tijd voorzien van de laatste updates. Verder zijn de makers van virussen in staat om in korte tijd te zorgen voor omvangrijke en explosieve uitbraken. Maar u wilt hier toch eigenlijk helemaal geen hinder van ondervinden; u heeft wel iets beters te doen
 • Uw computer wordt ongemerkt niet meer voorzien van updates van software, waardoor de veiligheid afneemt. Uw belangrijke systeembestanden om uw computer goed te kunnen laten werken staan dan in de vuurlinie. Het niet meer automatisch kunnen updaten van windows, virusscanner zijn daarvan aansprekende voorbeelden. En dat vormt dan meestal de kettingreactie. Hopelijk heeft u op tijd uw persoonlijke bestanden veiliggesteld om zo mogelijk vanaf een andere computer verder te kunnen werken aan uw documenten. Een herinstallatie van alle software zal dan meestal nodig zijn evenals het opnieuw optimaal instellen van de gehele computer (e-mail, etc.)

Hoe dan wel?

 1. Zorg voor een back-up van uw belangrijkste persoonlijke documenten buiten uw computer én
 2. hanteer de systeemback-up, een copy van alle goed werkende software, inclusief virusscanner, firewall, etc.